VAKOK-GYENGÉNLÁTÓK AKADÁLYMENTESÍTETT HONLAP
 
NVDA felolvasószoftver letöltése
 
Menüpontok:
 
Polgármesteri köszöntő
Településtörténet
Önkormányzat
Szállások, turizmus
Művelődési Ház
eMagyarország pont
Települési szolgáltatás
Kapcsolat
 
TELEPÜLÉSTÖRTÉNET
 
Kistolmács az ország délnyugati részén Zala megye dimbes-dombos területén helyezkedik el és a megye aprófalvas településszerkezetéhez tartozik. Letenyétől 7 km-re jellegzetes göcseji táj fogadja az ide látogatót. A település turizmus szempontjából jelentős színfoltja a Letenyei kistérségnek. Zalai dombság dombjai közt, egy völgyes részen terül el és Letenyét Bázakerettyével összekötő út mentén található a település. Lakosságszáma 2009-es adatok szerint 189 fő. Kistolmács Községben a magyar lakosságon kívül megtalálhatók a német, osztrák, olasz és angol nemzetiségűek is.
 
A községről az 1200-as évekből maradt fenn dokumentum, 1235-től ismeretes, mint Tolmach. 1235-ben a település a Lendvai Bánfi családé. 1524-ben a helység telkeinek több mint a fele elhagyatott volt. 1664-ben Tolmács magyar falu lett. 1703-ban kettő család, majd 1778-ban már 286 család lakja a települést. A XVII. századból fennmaradt néhány műemlékvédelmi jellegű ház, kápolna, szobrok, emlékhelyek és keresztek. A község 1848-előtt úrbéres jelleget öltött, az Esterházyak uralták a település környéki erdőrengeteget. A település neve 1908-tól lett Kistolmács, amely ekkor már a letenyei járáshoz tartozott.
 
A községben 1912-ben épült a Római Katolikus Elemi Népiskola. A tanítás 1916-ban kezdődött meg egy tanítóval. Ekkor a község lakosságának lélekszáma 392 fő volt, de az 1949-es népszámláláskor elérte a 497 főt is. A lakosság a század elejétől földműveléssel, állattenyésztéssel, szőlő és gyümölcstelepítéssel és termesztéssel foglalkozott. Uradalmi summás munkával, téli időben ölfavágással keresték a kenyerüket a családok, akik szegényesen éltek. 1937-1940-es években a lakosság egy része, a Magyar-Amerikai Olajipari Rt. (MAORT) bázakerettyei üzemnél helyezkedett el, ahol akkor már jó kereseti lehetőség volt és ebben az időben már Zalában több olajmezőt is feltártak.
 
Az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharcban, az I. és II. Világháborúban összesen 18 személy vesztette életét. A hősök emlékére 1992-ben a faluban emlékművet avattak. Kistolmács Községben 1938-ban épült a Kisboldogasszony Kápolna, amely a XIX. század elején előbb a bánokszentgyörgyi plébániához, majd később a borsfai, bázakerettyei, végül a letenyei plébániához tartozott.
 
A község határában az 1980-as évek közepén olaj és szénhidrogén kutatás következtében egy geológiai robbantás által nagy intenzitású forrásvíz tört a felszínre, melynek hozama eléri a 260 liter/perc mennyiséget. E lehetőséget kihasználva a Zalaerdő ZRt. tervezése alapján, a letenyei Nagyközségi Tanáccsal és a gazdasági egységekkel együtt, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság koordinálásával megépült a 11 hektáros jóléti víztározó, melyet 1989. május 28-án adtak át településünknek üzemeltetésre.
 
1993-ban megépült a község egészséges ivóvíz-rendszere, 1994-ben kiépült a kábel-tv hálózat, először mindössze 11 csatornával, majd 2005-ben a tv csatornák száma növekedett. 1995-ben 34 igénylővel kiépült a település telefon hálózata, jelenleg kb. 42 lakás rendelkezik vezetékes telefon hálózattal.
 
2001-ben községünk ünnepélyes keretek között zászlót és címert avatott. A címer leírása: háromszögű pajzs vörös mezejében kék pajzstalpból előtűnő kiterjesztett szárnyú arany hajú természetes fehérruhás angyal, jobb kezében arany csuhés kukoricát, bal kezében lefeléfordított arany korsót tart. A címert koszorúszerűen elhelyezett arany makkos zöld tölgyfaágak veszik körül. A pajzs felett fekete betűkkel lebegő „KISTOLMÁCS” felirat látható.
 
A 2003-2004-es évben a 240 négyzetméteres volt iskola épületét Művelődési Házzá alakítottuk át, melynek forrását önerő és pályázati úton teremtettük meg több, mint 20 millió Forint ráfordítással.
A Művelődési Házban kapott helyet az eMagyarország pont. Kiépítésre került a szélessávú Internet hálózat is. Településünk Művelődési Házában jelenleg 6 db asztali számítógép, nyomtatók, scannerek telefon és fax, televízió állnak rendelkezésre. Az eMagyarország pont 2009-ben KIHOP-2008 kódjelű pályázaton forrást nyert számítástechnikai eszközök beszerzésére, valamint lakossági oktatásra. A településen végzett eTanácsadó segíti a helyi lakosságot az eKözszolgáltatások terén.
A Művelődési Házban működik a település falu-tv-je is, melyet a község 2009. április hónapban vehetett birtokba.
2009. májusában a település az UMVP (Új Magyarország Vidékfejlesztési Program) pályázatán nyert és falugondnoki busszal gazdagodott, amely nagyban hozzájárul és megkönnyíti a település mindennapi életét.
Községünk minden évben jelentős számmal bíró rendezvénynek biztosít otthont. Évek óta megrendezésre kerül az Nemzetközi és Ifjúsági Tűzoltó Szaktábor, melynek a kemping ad helyet, amely területén 2006-ban és 2007-ben nemzetközi motorostalálkozó is megrendezésre került, melyen szép számmal vettek részt a motoros nemzedékek és érdeklodok. Nyaranta a település kiváló kikapcsolódási lehetőséget kínál az érdekődők és pihenők számára.
A település területe: 1200 ha, 6763 m2
Belterület: 61 ha, 588 m2
Zártkert: 45 ha, 5151 m2
Lakosságszám 2007-ben: 189 fő
 
Önkormányzatunk által szervezett programok:
Március 8.: Nőnap
Május hónap: Férfi nap, Ivó nap
December 6.: Mikulás
 
Ugrás az oldal tetejére