Községünk bemutatása ...

Kistolmács az ország délnyugati részén Zala megye dimbes-dombos területén helyezkedik el és a megye aprófalvas településszerkezetéhez tartozik. Letenyétől 7 km-re jellegzetes göcseji táj fogadja az ide látogatót. A település turizmus szempontjából jelentős színfoltja a Letenyei kistérségnek. Zalai dombság dombjai közt, egy völgyes részen terül el és Letenyét Bázakerettyével összekötő út mentén található a település. Lakosságszáma 2009-es adatok szerint 189 fő.
 
 
Kistolmács Községben a magyar lakosságon kívül megtalálhatók a német, osztrák, olasz és angol nemzetiségűek is.
 
Kistolmács a régmúltban ...
 
A községről az 1200-as évekből maradt fenn dokumentum, 1235-től ismeretes, mint Tolmach. 1235-ben a település a Lendvai Bánfi családé. 1524-ben a helység telkeinek több mint a fele elhagyatott volt.
 
1664-ben Tolmács magyar falu lett. 1703-ban kettő család, majd 1778-ban már 286 család lakja a települést. A XVII. századból fennmaradt néhány műemlékvédelmi jellegű ház, kápolna, szobrok, emlékhelyek és keresztek. A község 1848-elött úrbéres jelleget öltött, az Esterházyak uralták a település környéki erdőrengeteget. A település neve 1908-tól lett Kistolmács, amely ekkor már a letenyei járáshoz tartozott.
 
A községben 1912-ben épült a Római Katolikus Elemi Népiskola. A tanítás 1916-ban kezdődött meg egy tanítóval. Ekkor a község lakosságának lélekszáma 392 fő volt, de az 1949-es népszámláláskor elérte a 497 főt is. A lakosság a század elejétől földműveléssel, állattenyésztéssel, szőlő-, gyümölcstelepítéssel és termesztéssel foglalkozott. Uradalmi summás munkával, téli időben ölfavágással keresték a kenyerüket a családok, akik szegényesen éltek. 1940-es évek elején a lakosság egy része, a Magyar-Amerikai Olajipari Rt. (MAORT) bázakerettyei üzemnél helyezkedett el, ahol akkor már jó kereseti lehetőség volt és ebben az időben már Zalában több olajmezőt is feltártak.
 
Az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharcban, az I. és II. Világháborúban összesen 18 személy vesztette életét.
 
A hősök emlékére 1992-ben a faluban emlékművet avattak. Kistolmács Községben 1938-ban épült fel a Kisboldogasszony Kápolna, amely a XIX. század elején előbb a bánokszentgyörgyi plébániához, majd később a borsfai, bázakerettyei, végül a letenyei plébániához tartozott.
 
A község határában az 1980-as évek közepén olaj és szénhidrogén kutatás következtében egy geológiai robbantás által nagy intenzitású forrásvíz tört a felszínre, melynek hozama eléri a 260 liter/perc mennyiséget. E lehetőséget kihasználva a Zalaerdő ZRt. tervezése alapján, a letenyei Nagyközségi Tanáccsal és a gazdasági egységekkel együtt, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság koordinálásával megépült a 11 hektáros jóléti víztározó, melyet 1989. május 28-án adtak át településünknek üzemeltetésre.
 
1993-ban megépült a község egészséges ivóvíz-rendszere, 1994-ben kiépült a kábel-tv hálózat, először mindössze 11 csatornával, majd 2005-ben a tv csatornák száma növekedett. 1995-ben 34 igénylővel kiépült a település telefon hálózata, jelenleg több, minz 40 lakás rendelkezik vezetékes telefon hálózattal.
 
1995-96-os évben elkészült kettő gépkocsiparkoló, melyek 120 személyautó befogadására alkalmasak. 1998-ban kialakításra került a strand mellett lévő épületben a vizes blokk, az illemelyiségek, valamint a zuhanyzók.
 
Kistolmács a jelenben ...
 
2001-ben községünk ünnepélyes keretek között zászlót és címert avatott. A címer leírása: háromszögű pajzs vörös mezejében kék pajzstalpból előtűnő kiterjesztett szárnyú arany hajú természetes fehérruhás angyal, jobb kezében arany csuhés kukoricát, bal kezében lefeléfordított arany korsót tart.
 
A címert koszorúszerűen elhelyezett arany makkos zöld tölgyfaágak veszik körül. A pajzs felett fekete betűkkel lebegő „KISTOLMÁCS” felirat látható.
 
A 2003-2004-es évben a 240 négyzetméteres volt iskola épületét Művelődési Házzá alakítottuk át, melynek forrását önerő és pályázati úton teremtettük meg több, mint 20 millió Forint ráfordítással.
 
A Művelődési Házban kapott helyet az eMagyarország pont. Kiépítésre került a szélessávú Internet hálózat is. Településünk Művelődési Házában jelenleg 9 asztali számítógép, 2 laptop, multifunkcionális nyomtatók, telefon és fax, televízió, lamináló- és spirálozó gépek állnak rendelkezésre.
 
Az eMagyarország pont 2009-ben KIHOP-2008 kódjelű pályázaton forrást nyert számítástechnikai eszközök beszerzésére, valamint lakossági oktatásra. A településen végzett eTanácsadó segíti a helyi lakosságot az elektronikus közszolgáltatások terén. 2010. decemberében a település megkapta a Minta eMagyarország pont kinevezést. A Művelődési házban működik a település falu-tv-je is, melyet a község 2009. április hónapban vehetett birtokba.
 
2009. májusában a település az UMVP (Új Magyarország Vidékfejlesztési Program) pályázatán nyert és falugondnoki busszal gazdagodott, amely nagyban hozzájárul és megkönnyíti a település mindennapi életét.
 
Településünk vizsgával és képesítéssel rendelkező falugondnoka Tóth Istvánné.
 

Községünk minden évben jelentős számmal bíró rendezvényeknek biztosít otthont. Évek óta megrendezésre kerül az Nemzetközi és Ifjúsági Tűzoltó Szaktábor, melynek a kemping ad helyet, amely területén 2006-ban és 2007-ben nemzetközi motorostalálkozó is megrendezésre került, melyen szép számmal vettek részt a motoros nemzedékek és érdeklődők. Nyaranta a település kiváló kikapcsolódási lehetőséget kínál az érdekődők és pihenők számára. Évente kerül megrendezésre Nemzetközi Nőnapi, Mikulás-napi és Férfi-napi rendezvényeink.

 
Szabad kempingben és a Kistolmácsi-szőlőhegyen, turisztikai attrakcióként felépített kilátó területén májustól szeptemberig vendégeink rendelkezésére áll ingyenes WI-FI szolgáltatás, melyet naponta kettő órán át, havonta 10 napot használhatnak.
 
 
Vizek hátán, dombok ölén, bunkerek mélyén címet viselő aktív turisztikai program keretében épült meg kistolmácsi szőlőhegyen az esztétikus, 12 méter magas és 4 szintes kilátótorony, amelyről csodálatos panoráma és természeti környezet tárul a turisták és vendégek elé, s egyben erősítik a térség aktív és bakancsos turizmusát.
 
A kilátótoronyból tiszta időben ellátni a szomszédos településekre és Horvátországba is.
 
 
Településünk elhelyezkedése ...